Kockanje je izuzetno popularan oblik zabave za mnoge ljude širom svijeta. Svako može uživati, sve dok slijedi neke razumne granice. Ovaj članak predlaže vrlo praktične prijedloge Fondacije za odgovorno priređivanje igara na sreću, koje bi korisnici trebali slijediti kako bi praktikovali odgovorno igranje.

Odaberite samo licencirane operatere

Veoma je važno da koristite samo licencirane operatere koji vam garantuju sigurnost i pouzdanost. Postoji mnogo rizika koji uključuju nelicencirane operatere u vezi sa vašim ličnim podacima. Prije nego što odaberete operatera, provjerite ima li ima licencu na web stranici Republičke uprave za igre na sreću (RUIS).

Postavite ograničenje novca

Važno je postaviti budžet i pridržavati ga se, jer je teško obratiti pažnju na to koliko novca potrošite tokom žara igre. Ne dozvolite sebi da se kockate novcem koji je namijenjen za namirnice i kiriju. Takođe je pogrešno očekivati da ćete nastavkom igre vratiti novac koji ste već prokockali. Često to dovodi do većih gubitaka.

Ograničite vrijeme koje provodite kockajući se

Na isti način na koji morate postaviti novčano ograničenje, morate postaviti vremensko ograničenje prije svakog igranja igara na sreću. Nakon što to učinite, obavezno ga slijedite, bilo da pobijedite ili izgubite.

Zapamtite – kockanje je samo za zabavu

Kada se zabava završi, morate prestati. Kockanje je oblik zabave kojem morate pristupiti na isti način kao i odlasku u zabavni park – platite, a dobijete iskustvo koje ne garantuje zaradu. Ako u bilo kom trenutku tokom igre počnete da osjećate više stresa nego uživanja – vrijeme je da prestanete da igrate. Jake negativne emocije mogu uzrokovati da se ponašate neodgovorno.

Nemojte biti previše praznovjerni

Uobičajeno je da svi imaju omiljenu igru, srećni sto ili omiljeni broj. Ali nemojte zaboraviti da je kockanje u potpunosti generisano srećom i mogućnostima, koje nikada nisu zajamčene. Ako imate lošu seriju, najbolje je prestati i ne nadati se da ćete vratiti ono što ste prokockali, čak i ako sjedite na najsretnijem mjestu u kazinu ili kladionici.

Dodajte različite aktivnosti za svoje slobodno vrijeme

Pobrinite se da vaše slobodno vrijeme ne bude u potpunosti zauzeto kockanjem. Pobrinite se da nađete vremena da upoznate prijatelje, prisustvujete porodičnom okupljanju, pogledate neku seriju ili prošetate parkom. Postoji mnogo načina za zabavu, a kockanje je samo jedan od njih.

Ne pozajmljujte novac i ne koristite kreditnu karticu za klađenje

Igrajte samo s novcem koji možete priuštiti da izgubite. Imajte na umu da kockanje nije način otplate dugova i lakog bogaćenja, već oblik zabave. Ako počnete da posuđujete novac ili koristite kreditnu karticu za kockanje, odmah podijelite ovo sa svojom porodicom i prijateljima i potražite pomoć.

Možete se obratiti Univerzitetkom kliničkom centru Republike Srpske, Odjeljenju za bolesti zavisnosti, na broj 051 434 281 i potražiti pomoć i savjet kako da prestanete s kockanjem i saznate kako liječiti zavisnost o kockanju.

Praćenje ovih koraka pomoglo bi svakom korisniku da igru pretvori u zabavu i zaštiti se od rizika zavisnosti o kockanju.

By ALPIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *