Foto: Mozzart

U banjalučkom klubu „Lotos“ drevnu kinesku borilačku vještinu Kung fu Wu shu treniraju duže od dvije decenije. Za to vrijeme uspjeli su da ostvare brojne uspjehe, a za najveći je zaslužan njihov trener Dragan Đumić Lee koji je 2001. godine u SAD postao svjetski prvak u disciplini chi shou.

Sada tehnikama ovog borilačkog sporta uči oko 50 mlađih članova kluba. Kako bi im pomogao da dođu do novih titula, regionalni lider u priređivanju igara na sreću im je donirao sportsku opremu.

-Hvala kompaniji Mozzart na donaciji novih majica i trenerki. Mnogo nam znači što sada imamo istu opremu i svi izgledamo kao jedan tim. Veoma smo zahvalni u na ovom lijepom gestu i nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti međusobno da se podržavamo- kaže trener i generalni sekretar kluba „Lotos“ Dragan Đumić.

Sve je počelo 1997. godine kada su okupili manju ekipu entuzijasta koji su Kung fu zavoljeli gledajući majstorstvo Džekija Čena u čuvenim filmovima. Tri godine kasnije i zvanično su osnovali klub u kojem su na početku praktikovali samo ratnički wing chun stil. Od 2009. godine trener redovno odlazi u Kinu gdje je savladao još nekoliko stilova koje prenosi članovima kluba u Banjaluci.

Iako postoji vjerovanje da su borilački sportovi mahom rezervisani za muškarce, u ovom klubu su ravnopravno zastupljene žene. Ključ je u tehnici ovog sporta gdje se koristi sila protivnika da bi se odbranili, a ne samo sirova snaga. Zato i ne čudi činjenica da u ovom klubu treniraju i djeca već od pete godine života.

Kung fu je tehnički superioran i veoma zahtjevan sport koji traži posvećenost. Upravo ta osobina krasi članove „Lotosa“ koji su na takmičenjima širom BiH iznjendrili nekoliko prvaka. Dobre rezultate u tehnici tai chi zabilježili su i u Iranu, SAD-u, Tajvanu, a ponajviše u Kini iz koje potiče ova drevna vještina. Ipak, priznaju da Kinezima mogu da pariraju u katama, ali ne i u borbama u kojima su istočnjaci brojčano i tehnički nadmoćni.

A odlasci na takmičenja ne bi bili mogući bez domaćinskog upravljanja klubom, koji se mahom finansira od članarina, ali ni podrške ljubitelja sporta poput Mozzarta.

-Pružamo podršku svim posvećenim sportistima, bez obzira na to kojim se sportom bave. Posebno nam je drago što smo donaciju uputili i Kung fu Wu shu klubu ,jer je taj sport manje zastupljen kod nas u odnosu na ostale, a vjerujemo da ima dobru perspektivu i šansu za razvoj- kaže rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta Selma Salkanović.

26.05.2021. (Glas Srpske)

By AB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *