Radi se o projektu kompanije Mozzart, u okviru kojeg je Udruženje građana “Vive žene” u Tuzli dobilo finansijsku podršku za rad tamošnje Sigurne kuće.

U svijetu je u toku kampanja “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama i djevojčicama”. Ovoj misiji pridružila se i kompanija Mozzart koja je nedavno pokrenula sopstvenu kampanju “Stop nasilju nad ženama u BiH” koju su podržali i fudbaleri dva bh premijerligaša. HŠK Zrinjski i FK Leotar su u prije početka međusobnog duela na terenu nosili majice sa porukom da se nasilje nad ženama mora zaustaviti!

U okviru ovog projekta Mozzart je pružio finansijsku podršku Udruženju građana “Vive žene” u Tuzli za rad tamošnje Sigurne kuće.

-Vrlo važan momenat da su se muškarci uključili u kampanju Mozzarta “Stop nasilju nad ženama u BIH”, noseći majice sa tom porukom. Nama je cilj u BIH da se muškarci što više uključe i da se glas, onih koji nisu tolerantni na nasilje, što više čuje jer tako daju primjer mlađim generacijama. Zato sve pohvale za Mozzart za ovu kampanju – kaže Jasna Zečević, predsjednica UG “Vive žene” Tuzla.

U Sigurnoj kući u Tuzli trenutno borave četiri žene i šestoro djece, a, osim smještaja, nude i usluge ambulantnog savjetovališta za žrtve nasilja. Od početka ove godine imali su ukupno 89 korisnica, dok je tokom protekle dvije decenije njihove usluge koristilo više od 1.300 žena i djece. Sve to ukazuje na trend porasta broja žrtava nasilja.

-Podrška koju smo dobili od kompanije Mozzart nam daje osjećaj sigurnosti. To nam daje poruku da nismo sami i da nasilje nije samo briga nas u Sigurnoj kući, već i našeg okruženja. Mozzart nam je omogućio da riješimo problem sa nedostatkom kadra jer je četvoro uposlenika, koji brinu o sigurnosti naših štićenica i njihove djece, bilo na bolovanju – dodaje Jasna Zečević.

Iz ovog udruženja naglašavaju da društvo samo zajedničkim snagama može da utiče na mijenjanje svijesti o nasilju nad ženama, posebno ako utičemo na ponašanje muškaraca. Toga su svjesni i u kompaniji Mozzart iz koje poručuju da će nastaviti da se zalažu za zaustavljanje nasilja nad ženama u BIH.

-Pokretanjem kampanje “Stop nasilju nad ženama u BIH” željeli smo da se uhvatimo u koštac s tim problemom sklapajući partnerstva sa nadležnim institucijama i sigurnim kućama širom BIH. Uključivanjem sportista u našu misiju htjeli smo da poruku da nasilje treba da se zaustavi čuje što više onih koji svoje omiljene igrače prate na terenu. Ovo je utakmica u kojoj zajednički treba da pobijedimo nasilje- kaže Selma Salkanović, rukovodilac Direkcije korporativnih poslova Mozzarta.

Ova kompanija nedavno je potpisala protokole o saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova BiH i Gender centrom Federacije BIH. Kampanja “16 dana aktivizma” trajaće do 10. decembra-kada se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, a iz UG “Vive žene” i Mozzarta poručuju da će misiju protiv nasilja nastaviti i nakon toga.

(avaz.ba 6.12.2021.)

By AB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *