Mila Popović pokazala ogromno nepoznavanje materije o kojoj je pričala. Njen neuspjeli pokušaj obmanjivanja javnosti izazvao, čak i podsmijeh sagovornika.

Industrija igara na sreću nije poligon za sticanje jeftinih političkih poena, već ozbiljna privredna grana, visoko oporezovana i dobro zakonski definisana. Tu nema mjesta za populističke stavove, proizvoljna tumačenja i neznanje kakvo je demonstrirala Mila Popović, predstavnica Stranke slobode i pravde.

Ovo je reakcija Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) i Asocijacije legalnih priređivača na sreću (ALPIS) nakon gomile neistina i nestručnih kvalifikacija izrečenih tokom TV emisije, u kojoj je Popovićeva do te mjere pokazala koliko ne razumije ono što priča, da su je i sagovornici, profesor Neven Ricijaš sa edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu i Adriana Basara, direktorica ALPIS-a nekoliko puta ispravljali, pokazujući da se o ovoj temi mora govoriti argumentivano.

Udruženje prirađivača igara na sreću i Asocijacija legalnih priređivača igara na sreću ističu da industrija igara na sreću, kao i svaka druga privredna grana, ima svoje izazove, ali na njihovom prevazilaženju najviše rade upravo legalni priređivači, u saradnji sa državom, od samog njihovog osnivanja. Svakako da ovakvi pokušaji obmanjivanja javnosti, kao što je sinoć bezuspješno pokušala Mila Popović, nisu rješenje niti način da se ova oblast još bolje uredi

Duže od 20 godina članovi ova dva udruženja priređivača igara na sreću donose i sprovode dobru evropsku i svjetsku praksu u našu zemlju. Ovo je ozbiljna grana, u okviru koje se obavezna, zakonski propisana udaljenost između objekata u kojima se priređuju igre na sreću i obrazovnih ustanova, ne mjeri koracima već strogo utvrđenom procedurom. Naime, da bi se dobila dozvola za rad bilo kojeg uplatnog mjesta u Srbiji, uslov je da se dobije uvjerenje od referentne geodetske organizacije o propisanom rastojanju koji za to garantuju svojim licencama.

To uvjerenje nije nikakav običan potpis, već ozbiljan projekat na kome su jasno ucrtane najkraće bezbjedne pješačke staze i putevi kojima se od obrazovane institucije može doći do uplatnog mjesta. Bez tog projekta se ne može otvoriti nijedno uplatno mjesto. Napravljeni projekat prošao je čitavu zakonsku tačnu proceduru i precizno utvrdio rastojanje.

Gospođa Popović može svaki takav projekat dobiti na uvid u Upravi za igre na sreću ili Geodetskom zavodu, uredno ovjeren i pečatiran od strane za to stručnih i ovlašćenih lica, umjesto što udaljenost mjeri okvirno koracima ili „odokativnim“ vizuelnim putem.

Manipulacije brojem zavisnika od igara na sreću

Netačne su i izijnete tvrdnje o broju zavisnika od igara na sreću u Srbiji koji se godišnje javljaju da zatraže pomoć u Specijalnoj bolnici u Drajzerovoj. Naime, brojka od 300.000, koju je Mila Popović saopštila u emisiji, ukupan je broj ljudi koji imaju neku od bolesti zavisnosti, dok je stvarna brojka kada je riječ o igrama na sreću oko 1.000, na kojoj Udruženje aktivno radi kako bi se dodatno smanjila. Popović je lažnim podacima razotkrila poziciju SSP kojoj uopšte nije stalo do zaštite osjetljivih kategorija, već samo do sticanja jeftinih političkih poena. Vidno iznervirana Popovićeva je na kraju usljed nedostaka argumentacije počela da priča o neodgovarajućoj veličini fonta i table još jednom pokazujući koliko suštinski ne poznaje problem. Članice Udruženja priređivača igara na sreću i ALPIS-a sarađuju i sa evropskim i svjetskim udruženjima, sa kojima bi trebalo i ovakvi političari ukoliko im je zaista stalo do prevazilaženja problema o kojima pričaju da sarađuju kako bi zajedničkim snagama došli do najboljih rješenja.

Programi obuke i edukacije u organizaciji kompanija članica UPIS-a i ALPIS-a

Popovićeva je dokazala i da ne poznaje odredbu po kojoj operateri koji imaju dodira sa osjetljivim grupama prolaze obuku kako bi mogli da rade na uplatom mjestu.

Svi zaposleni u kompanijama koje se bave priređivanjem igara na sreću, a koji imaju komunikaciju sa igračima, prolaze obuku ljekara i stručnjaka iz Specijalne bolnice u Drajzerovoj, odnosno Klinike za psihijatriju UKC RS, kako bi bili osposobljeni da prepoznaju potencijalnu zavisnost u nastajanju i kako da pomognu takvom igraču, da mu zadovoljstvo koje pružaju igre ne pređe u zavisnost, za šta im se izdaje poseban sertifikat.

Emisiju možete pogledati na linku ispod.

By ALPIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *