IMG a86a04aa670b5403dd4f1f081ab2b488 V

Petnaesti po redu sajam igara na sreću, Belgrade Future Gaming, održan je 30 i 31. maja u Hali IV Beogradskog sajma. Kao nastavak svojevrsne tradicije, UPIS je i ove godine regionalnoj smotri priređivača igara na sreću predstavio svoj projekat prevencije zavisnosti od igara na sreću.  Projekat „Moguće je prekinuti“ traje više od 12 godina, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti iz Drajzerove, i pokazuje da je društvena odgovornost temeljni prioritet Udruženja.

Govoreći o stručnom aspektu projekta, direktorka Specijalne bolnice dr Diana Raketić je istakla značaj prevencije u liječenju zavisnosti, kao i da se društvena odgovornost i suština ovog  projekta ogleda u činjenici da on  patološku zavisnost suzbija u nastajanju. Takođe, naglasila je i rezultate koje su UPIS i Specijalna bolnica postigli prethodnih godina, posebno apostrofirajući skoro 8.000 edukovanih, odnosno činjenicu da je sadržaj Projekta u međuvremenu prerastao u zakonsku obavezu za sve priređivače.

Društvena odgovornost po modelu UPIS deo regionalnih standarda

Činjenica da se slični projekti – nastali na bazi projekta „Moguće je prekinuti“ sa uspehom realizuju u Crnoj Gori i Republici Srpskoj  kao i interesovanje iz još nekih zemalja regiona, govore da UPIS i Bolnica iz Drajzerove u Srbiji rade pravu stvar kada je reč o uređenom, strogo regulisanom, bezbednom i društveno odgovornom tržištu igara na sreću.

Upravo zbog toga i nije iznenađenje što cjelokupni Projekat iz godine u godinu izaziva sve veće interesovanje kako posjetilaca Sajma tako i brojnih domaćih i stranih priređivača.  Ove godine, pojačano interesovanje je vladalo kod srpskih i sjevernomakedonskih priređivača, s obzirom da je  tek prije godinu dana Ministarstvo zdravlja Srbije ovlastilo Specijalnu bolnicu iz Drajzerove za realizaciju edukacije zaposlenih koja je, kako smo već naglasili, zakonska obaveza svih priređivača.

UPIS je na svom štandu bio i domaćin radnog sastanka udruženja priređivača igara na sreću iz regiona. Predstavnici ASOM iz Skoplja, ALPIS iz Banjaluke i Montenegro Bet iz Podgorice su sa svojim domaćinima razmijenili aktuelnosti, trendove i informacije o aktuelnim dešavanjima na njihovim tržištima, posebno onima sa aspekta zakonske regulative i odgovornog priređivanja igara na sreću.

Po ocjenama organizatora Sajma, kao i brojnih posjetilaca i izlagača, Sajam je bio veoma uspješan, kako po pitanju ponude, tako i po pitanju ukupne posjete. Na sajmu je bilo 32 izlagača iz 7 zemalja, a za dva dana trajanja, sajam je posjetilo oko 1800 ljudi što je od oko 500 posjetilaca više nego prošle godine, a prednjačili su gosti iz regiona, posebno Hrvatske i Bugarske, Crne Gore i BiH.

By ALPIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *