“Biti u stanju da identifikujete problematično ponašanje korisnika igara na sreću u ranijoj fazi je jedina stvar za koju mislim da može da transformiše industriju.”

Ovo je u intervjuu o razvoju industrije igara na sreću rekao Maarten Heier, generalni sekretar Evropske asocijacije za igre i klađenje (EGBA).

Koje su vaše nade za evropski sektor kockanja na mreži u 2023.?

Marten Haijer (MH): Regulatorni udari koje smo vidjeli u Evropi u posljednje dvije godine su bili značajni za našu industriju i nadamo se da ćemo sljedeće godine vidjeti izvjesnu regulatornu stabilnost.

Industriji su potrebni regulatorni okviri koji su predvidljivi, stabilni i zasnovani na dokazima. Ovi okviri bi trebalo da imaju koristi prvenstveno za korisnike i da obezbijede da klijent ostane na regulisanom tržištu – jer su tu najbolje zaštićeni od neodgovornih operatera na crnom tržištu koji ne nude nikakvu zaštitu članova EGBA ili ostatka regulisane industrije u okviru drugih asocijacija.

Sa kojim izazovima će se evropska industrija suočiti u ovoj godini?

MH: Najveći izazov sa kojim će se industrija suočiti ove godine je sposobnost da zrelo odgovori na očekivani kontinuirani pritisak sve veće regulative. Članovi EGBA su na čelu promocije odgovornog priređivanja igara na sreću, pogotovo kada govorimo o online priređivanju. U Evropi mora postojati saradnja u cijeloj industriji igara na sreću i jača kultura odgovornosti. Međutim, previše operatera i dalje sjedi na periferiji sektora, čini se da je vrlo malo zabrinuto za svoj položaj u širem društvu i ne doprinose zastupljenosti sektora. Njihov stav ne samo da šteti njima samima, već i dalje ruši ostatak sektora sa sobom. Za 2023. godinu, nadam se angažovanijoj, konstruktivnijoj industriji koja gleda prema naprijed, a udruživanje snaga u asocijacijama je pozitivan i isplativ način da se to podstakne.

Šta bi moglo da transformiše industriju?

MH: Bolje razumijevanje problema kockanja. EGBA je predložila evropski standard za markere štete, a proces razvoja ovog dobrovoljnog standarda počeće ove godine. Eventualni standard će dovesti do opšte dogovorene standardizovane liste markera štete, zasnovane na najboljim dostupnim istraživanjima, koje operateri mogu koristiti da im pomognu da otkriju problematično ponašanje odnosno zavisnost od kockanja na tačniji i blagovremen način. Evropska asocijacija će doprinijeti tom procesu na diskusijama u Briselu, ali drugi operateri i stručnjaci mogu da se uključe preko nacionalnih delegacija, i mi ih ohrabrujemo da to učine.

Sam proces kreiranja standarda biće neprocjenjiva prilika za zainteresovane strane u oblasti priređivanja igara na sreću da se okupe, privuku ekspertizu i sarađuju na pitanju od zajedničkog značaja: sigurnije kockanje. Mogućnost da se mnogo ranije identifikuje problematično ponašanje u vezi sa kockanjem je jedina stvar za koju mislim da može da transformiše industriju, da obezbijedi da rekreativni igrači mogu da nastave da igraju u bezbijednom i konkurentnom okruženju i, što je najvažnije, da pomogne u sprečavanju nastanka štete u vezi sa kockanjem na prvom mjesto.

Fondacija za odgovorno priređivanje igara na sreću, Bugarska

april 2023.

By ALPIS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *