Skupština Brčko distrikta usvojila je danas Zakon o igrama na sreću, kojim je unaprijeđeno zakonsko regulisanje ove oblasti.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je usvajanjem novog Zakon o igrama na sreću obuhvaćene igre na sreću koje nisu bile obuhvaćene prethodnim zakonom i da su propisane rigoroznije kontrole priređivača igara na sreću.

Milić je napomenuo da je osnovni benefit ovog zakona to što će se sada biti obezbijeđeni novi izvori prihoda u budžetu Brčko distrikta.

“Prihodi koji su predviđeni po osnovu ovog zakona namjenski su predodređeni za oblast dječije zaštite i finansiranje sporta. Njegova primjena zahtijevaće i određena ulaganja u informacione tehnologije i nastojaćemo da obezbijedimo što prije, kroz rebalans budžeta, potrebna sredstva za te namjene kako bismo mogli početi sa primjenom ovog zakona”, istakao je Milić.

Predsjedavajući Zakonodavne komisije Skupštine Brčko distrikta Ljubiša Lukić rekao je da će primjena Zakona početi 1. jula, do kada je Direkcija za finansije obavezna da nabavi softver kojim će potpuno kontrolisati organizovanje igra na sreću u Brčkom.

Lukić je napomenuo da je Zakon usvojen sa 46 predloženih amandmana čiji je predlagač, formalno, bila Zakonodavna komisija, te da su amandamni proizašli iz javnih rasprava i usaglašavanja sa Direkcijom za finansije distrikta i aktuelnim priređivačima igara na sreću.

Protiv predloženog Nacrta zakona bio je nezavisni poslanik iz opozicije Abdulah Iljazović, koji smatra da je usvajanjem ovog zakona “pobijedio kockarski lobi u Brčkom”, te da najzadovoljniji mogu biti vlasnici kladionica jer je Zakonom legalizovano organizovanje igara na sreću na benzinskim pumpama i u kafićima, te da je propisana premala udaljenost kladionica od školskih i vjerskih objekata.

Na sjednici su usvojene izmjene Zakona o prekršajima Brčko distrikta i data saglasnost na Finansijski plan za 2022. godinu Radio-novinske i izdavačke ustanove “Radio Brčko”, čime je okončana ova sjednica.

ebrčko.net 09.02.2022.

By AB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *