Svjetski dan podizanja svijesti o epilepsiji, “Ljubičasti dan”, obilježen je 26. marta i u Banjaluci.

Na Trgu Krajine Udruženje oboljelih od epilepsije Republike Srpske obilježilo je ovaj važan datum, a baš tad stigla im je i podrška kompanije Mozzart!

Naime, kroz akciju “Humanitarni tiket u podne” košarkaški trener trener Ante Marović bio je srećne ruke, a svoj dobitak usmjerio je Udruženju oboljelih od epilepsije RS. 

“Od početka rada borimo se protiv stigmatizacije oboljelih od epilepsije i za njihovo prihvaćanje u društvu. Zbog toga nam svaki vid pomoći i pažnje znači. U to ime se zahvaljujemo kompaniji Mozzart na podršci i što su prepoznali da su ljudi oboljeli od epilepsije kategorija kojima je potrebna pažnja i pomoć”, kaže Jelena Borić, predsjednica Udruženja oboljelih od epilepsije RS. 

Ova organizacija osnovana je prije četiri godine, a oboljelima omogućava psihosocijalnu podršku, te usmjeravanje na ostvarivanje njihovih osnovnih prava. Trenutno u Republici Srpskoj živi oko 6.000 oboljelih od epilepsije od kojih se mnogi suočavaju sa stigmatizacijom u vrtiću, školi, prilikom zapošljavanja… 

Zato su predstavnici ovog Udruženja na svoj dan dijelili ljubičaste balone i letke sa osnovnim informacijama o ovoj bolesti. Svi prolaznici i posjetioci imali su priliku da prisustvuju pokaznoj vježbi prve pomoći, osobi koja doživi veliki epileptični napad, koju su prikazali predstavnici Hitne pomoći i Crvenog krsta.

Organizatori poručuju da se u većini slučajeva epilepsija može kontrolisati lijekovima i ne treba biti prepreka za normalan, srećan i ispunjen život, a uz pravovremenu i stručnu pomoć, pri napadu, mogu se izbjeći veće posljedice.

Obilježavanju “Ljubičastog dana” prisustvovali su i predstavnici Grada Banjaluka i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Glas Srpske 28.3.2022.

By AB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *